welkom in

de wondere
wereld — van
osteopathie

welkom in

de wondere
wereld — van
osteopathie

Wat is osteopathie

Osteopathie is een manuele therapie waarbinnen de bewegingsvrijheid van het hele lichaam in beschouwing wordt genomen. Er wordt nadruk gelegd op de totaliteit en de wisselwerking tussen de verschillende systemen binnen een lichaam.

Met behulp van mobilisaties, manipulaties, zachte rek, ontspanning of specifieke technieken voor de spieren en gewrichten wordt er gewerkt naar verbetering en/of behoud van een gezond lichaam, versterking en herstel van het lichaam. In de osteopathie vertrekken we vanuit het idee dat het lichaam één geheel vormt. Je gewrichten, spieren, zenuwen, bloedvaten en je organen zijn verbonden met elkaar en hebben invloed op elkaar. Heb je pijn op de ene plaats in je lichaam, dan kan het zijn dat de oorzaak van die klachten zich ergens anders in je lichaam bevindt.

Een osteopaat onderzoekt je lichaam en gaat op zoek waar er verminderde beweeglijkheid aanwezig is. We gaan op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. We streven naar een lichaam dat zowel fysiek als mentaal in balans is.

— Iedere patiënt vraagt een
individuele benadering op maat

Positieve gevolgen

Door de bewegingsbeperkingen in het lichaam te behandelen en de doorbloeding te bevorderen, stimuleert de osteopaat het zelf genezend vermogen van het lichaam. Hierdoor zal de klacht afnemen, verdwijnen en minder snel terugkomen.

De behandeling bevordert de doorbloeding, stimuleert beweging, verbetert lichamelijk functioneren en helpt zo jouw gezondheid te behouden of te herstellen. Een nieuwe balans vinden tussen spanning & ontspanning, lichaam & geest is het doel. Osteopathie verhelpt zowel plotse pijn als langdurige klachten en kan klachten helpen voorkomen.

Door de holistische aanpak, kijkt de osteopaat of er eventueel nog andere regio’s in het lichaam bewegingsverliezen vertonen. De patiënt hoeft daar op dat moment geen problemen te ervaren. Niettegenstaande kan het interessant zijn om deze zones te behandelen om zo het ontstaan van andere klachten in de toekomst te voorkomen.

LUISTER NAAR HET FLUISTEREN
VAN JE LICHAAM

— ZODAT HET niet HOEFT
TE SCHREEUWEN

GEZEGDE

Verloop van een behandeling

De behandeling start met een vraaggesprek vooraf om een algemeen beeld te krijgen van de ziektegeschiedenis van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat we efficiënt kunnen werken en bij eventuele twijfel kunnen doorverwijzen naar een specialist.

De osteopaat onderzoekt en behandelt de bewegingsverliezen en bevordert de doorbloeding. Dit wordt doorgaans als aangenaam ervaren. Zo wordt het lichaam gestimuleerd zichzelf te genezen. Hierdoor zal de klacht verdwijnen of minder snel terugkomen. Ook andere regio’s worden onderzocht en eventueel behandeld.

Tot slot wordt een behandelplan opgesteld en krijgt de patiënt alle nodige instructies. Het aantal behandelingen varieert. Acute klachten kunnen meestal opgelost worden in 3 tot 5 behandelingen. Chronisch klachten worden in een langer traject opgevolgd. Na 3 behandelingen is het duidelijk of osteopathie een goede therapie is en voelen we verandering.

Osteopathie voor volwassenen

In het hectische leven van tegenwoordig is het niet zo moeilijk om in disbalans te geraken. Tijdens een osteopathiesessie onderzoekt de osteopaat uw lichaam van top tot teen op zoek naar verstoring van je balans, disfuncties, beperkingen en spanningen in je lichaam die kunnen bijdragen aan onbehagen, ongemak, pijn of stijfheid en stress die in het lichaam worden gevoeld. De osteopaat werkt vervolgens via een reeks zachte hands-on technieken om deze disbalans, disfuncties te herstellen. Enkele klachten die veel behandeld worden bij osteopathie zijn hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, spijsverteringsklachten zoals maagklachten, obstipatie of winderigheid, buikpijn, … Ook zien we in de praktijk steeds meer mensen die te kampen hebben met problemen van energie: uitputting, extreme vermoeidheid soms in combinatie met emotionele problemen, (angsten, faalangst, perfectionisme, depressieve gevoelens, …), een burn out, langdurige vermoeidheidsklachten door stress of daling van de immuniteit.

— Heb je meer vragen betreffende
jouw specifieke klacht, dan kan je mij
steeds contacteren voor persoonlijk
advies.

In een eerste consultatie gaan we via een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) en klinisch onderzoek op zoek naar de oorzaak van uw klacht(en). Het totaalplaatje is belangrijk om je optimaal te kunnen helpen. Indien extra beeldvorming of onderzoek nodig is, verwijs ik verder naar jouw (huis)arts of naar de specialist.

Na een behandeling

Reacties na een behandeling kunnen variëren: verlichting, vermoeidheid, stijfheid en pijn. Dit is afhankelijk van de belastbaarheid van de patiënt en de mate waarin de patiënt met de nieuwe balans in het lichaam kan omgaan. Dit kan 1 à 2 dagen duren, indien langer last, neem dan gerust contact met mij op. In een vervolgconsult wordt de reactie op voorgaande behandeling besproken en de intensiteit van de behandeling eventueel aangepast.

Maak eenvoudig
je afspraak online

Contact

Mobiel: 0471 65 16 77
E-mail: info@janaaikadoom.be

Praktijk

Lijnwaadstraat 2
8870 Izegem

 

© 2024 Janaaika Doom – privacy policyalgemene voorwaarden
Ontworpen door Made in Meadow in samenwerking met ClickMD

sfeerbeeld bovenaan de pagina door © Levi Stute – Unsplash